Bare fantasien som setter grenser?

Om kreativitet og meditasjon (leder)

”Nå er det bare fantasien som setter grensene for hva vi kan få til!” I årene som er gått siden internett slo igjennom i 1995 er dette utsagnet blitt gjentatt så ofte at det nærmest er blitt en klisjé.

Nei, vi er ikke der ennå. Det gir fortsatt makt å sitte med et stort mediehus, et velsmurt distribusjonsapparat, et anerkjent varemerke og en innarbeidet publikumsoppslutning.

Men vi er på vei. Datautviklingen har gått fra hardware til software til apps. Nettverk-ene er i ferd med å bli trådløse, tilgjengelige overalt og raskere. Utstyret for innholds-produksjon blir stadig mindre, lettere, enklere og billigere – og veien ut til bred publi-kumskontakt mer oppnåelig. Terskelen for å bli egen kringkaster, nettavis, forlag eller annen opinionsleder blir stadig lavere. Etter hvert er det først og fremst våre egne evner til å utnytte mulighetene som begrenser oss.

Samtiden har tatt poenget. Det ropes etter kreativitet, innovasjon og nyskaping overalt. Det er egenskapene som etterspørres i jobbannonsene. Det er hva yngre generasjoner ønsker å finne i miljøer de kan tenke seg å arbeide i – og i byer hvor det er attraktivt å slå seg ned. Det er hva Norge skal leve av når oljen en gang tar slutt. Og det er et tema det for tiden skrives og tenkes svært mye omkring. Søkeordet ”creativity” bringer fram 15.328 bøker på Amazon.com og gir 217 millioner treff på Google.

Mer kreativ med meditasjon? De siste par årene har jeg lest adskillige bøker om kreativitet. Det har utløst mange assosiasjoner til mine erfaringer med Acem-meditasjon som jeg har praktisert og undervist i siden 1970-tallet. Det er særlig tre aspekter ved kreativitet hvor det er klare paralleller til hva man arbeider med i ledighetsteknikker som Acem-meditasjon:

  • Kreativ oppmerksomhet. Når vi stanger hodet mot veggen, nytter det ikke å kjøre på videre rett fram. Da trengs det sensitivitet for det som kommer inn fra siden – fra randen av oppmerksomheten. Hvordan utvikler vi sensitivitet for randtankene?
  • Kreativ utfoldelse. Jazzmusikeren som improviserer sammen med andre, inkluderer spontanstrømmen med sine fornyende impulser inn i sin aktivitet. Hvordan utvikles den evnen – i musikk og skapende virksomhet generelt?
  • Kreativ fornyelse. Kreativitet er å bringe noe nytt og annerledes inn i en verden preget av en innarbeidet måte å tenke på. Hva skjer i møtet mellom det etablerte og det nye – og hva skal til for at det nye skal makte å forandre og fornye kulturen?

Begrepet, forestillingen og fenomenet. Begrepet gir definisjonen. Forestillingen forteller hva folk har tenkt seg omkring kreativitet og hvordan den oppstår – der forteller historikeren Dag Jensen om hvordan skaperkraften har kommet fra himmelen og ned på jorda. Fenomenet er hvordan kreativitet fungerer i praksis. Forfatteren Christopher Grøndahl deler motsetningsfylte erfaringer fra skriveprosessen for en roman som kanskje – eller kanskje ikke – vil bli utgitt. Psykologen Anne Grete Hersoug ser på hvordan nevroser og psykiske problemer ga næring til stor kunst hos kunstneren Henri Matisse. Kinesisk-professoren Halvor Eifring gir oss et overraskende innblikk fra kinesisk poesi i hvordan kreativitet kan blomstre også innenfor uhyre strenge genrekrav. Datakonsulenten Erik Nesvold viser oss at kreative programmerere som de ukjente Dennis Ritchie og Steve Wozniak kan trenge minst like kreative oppfølgere som Steve Jobs for å nå ut med sine nyskapninger. Og kunstneren Karin Eizenhöfer deler et bilde og fortellingen om hvordan det ble til under en meditasjonsretrett i Tyskland sommeren 2012.

Velkommen inn i en oppdagelsesreise i kreativitetens, fantasiens og meditasjonens verden. God lesning!

Rolf Brandrud

Abonnement på Dyade

Et abonnement på Dyade er en betydelig gave til en ubetydelig pris. Fire temanummer i året, hvert nummer en fordypning i ett spesifikt tema.

Abonnement kan kjøpes her

Abonnere fra Sverige

Abonnere fra Danmark

2024-utgivelsene

1/24: Hvorfor har du forlatt meg?

Tidligere utgivelser

Her finner du hele Dyade-arkivet

Følg oss

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Dyade på Facebook