Podcast: Meditative tradisjoner møter det moderne Vesten

Tre podcaster om ulike meditative tradisjoner - og deres møte med Vesten. Professor i kinesisk og meditasjonslærer Halvor Eifring i samtale med Roy Halvorsen.

Meditasjon i jødedommen, kristendommen og islam

Både jødedommen, kristendommen og islam har lange meditative tradisjoner. Selve begrepet "meditasjon" stammer fra kristendommen. De første formene for meditasjon var "resitative" - at man gjentok ord, setninger, eller tekstbrokker med religiøst innhold.

Hinduistisk, buddhistisk og taoistisk meditasjon

De meditasjonsformene som har blitt populære i moderne tid har ofte sin bakgrunn i hinduismen, buddhismen eller taoismen. Disse religiøse retningene har et stort utvalg meditative praksiser - mye større enn vi vanligvis forholder oss til.

Moderne meditasjonsformer

De moderne meditasjonsformene som benyttes i Vesten idag er ofte trukket bort fra den religiøse sammenhengen de tradisjonelt inngikk i - og inn i folks hverdagsliv. Du trenger dermed ikke være del av et trossamfunn for å kunne praktisere meditasjon.

Halvor Eifring er professor i kinesisk, meditasjonslærer i Acem, og redaktør av flere bøker om ulike meditasjonstradisjoner: Meditation in Judaism, Christianity and Islam (Bloomsbury Academic) og Hindu, Buddhist and Daoist Meditation (Hermes Academic Publishing).

Roy Halvorsen er samfunnsøkonom og jobber med næringspolitikk i KLP. Kurslærer i Acem.

Podcastene kan spilles av i nettleseren din eller du kan laste dem ned ved å høyreklikke på tittelen og velge i menyen.

Odd Busmunrud er teknisk ansvarlig for podcastene.

Stikkord: podcast