Dyade 2000/04 Arne Garborg

- inn i vår tid

Arne Garborg er ikke bare en av våre største forfattere. Han levde et liv som i seg selv er svært spennende, noe store deler av dette Dyade handler om.

Produkttype
Dyade
Språk
Norsk
Pris
kr 70,00

Innhold

I 2001 er det 150 år siden han ble født på Jæren. Dette landskapet danner klangbunn i Haugtussa, noe av det vakreste som er skapt av poesi her i landet.

"Til deg du hei og bleike myr
med bukkeblad
der hegre stig og heilo flyr
eg gjev mitt kvad."

Slik begynner diktsyklusen.

Carl Henrik Grøndahl har dramatisert den for NRK Radioteateret og gir i bladet sin tolkning av det drama som spiller seg ut, først og fremst i sinnet til den synske ungjenta Veslemøy i hennes møte med de våknende erotiske kreftene i henne selv og skuffelsen over gutten som sviker henne.

Stein Versto reflekterer over Garborgs påvirkning fra indisk tenkning, stimulert av møtet med vismannen og poeten Sri Ananda Acharya. Inderen bodde oppe i Tronfjell i Nord-Østerdalen i nesten 30 år, en drøy mil fra Garborgs dikterstue på Kolbotn ved fjellsjøen Savalen.

Garborg-granskeren Arne Dag Østigård beskriver gjennom levende sitater fra Arne og Hulda Garborg hvordan de traff hverandre og tok det dramatiske valget om å flykte fra Kristiania og opp til den råbarske ensomheten i tømmerstua nesten 800 meter over havet ved Savalen. Siste del av livet bodde Arne og Hulda på Labråten i Asker, ikke langt fra Acems kurssted Skaugumåsen.

Marit Lund beskriver denne perioden i Garborgs liv med innblikk i hvor mye tungt han slet med i seg selv, og hvor mye Hulda hadde å si for at han i det hele tatt greide seg.

Vi utgir dette Dyade til feiringen av Garborg-jubileet i samarbeide med jubileumskomiteen og NRK Radioteatret. Det handler om god litteratur og om et dyptpløyende og spenningsfylt menneske. Redaksjonen takker alle dem som har bidratt med artikler.

Innhold:
  
 Carl Henrik Grøndahl:
  Når seksualiteten våkner
  Haugtussa i NRK Radioteatret
 Stein Versto:
  Arne Garborg og Sri Ananda Acharya
 Religionen, fredstanken og møtet mellom aust og vest
 Arne Dag Østigaard:
 Vismenn i stille og storm
 Baral og Garborg
 Arne Dag Østigaard:
 Flukt til fjells
 Då Hulda og Arne gifta seg
 Marit Heiberg Lund:
 Labråten i Asker
 Kraftsentrum og hjem