Dyade 2008/03: Måltid for en liten klode

- om kosthold, klima og krokodiller

"Blodig alvor" er tittelen på et oppslag i Dagbladets magasin. "Kjøttet du slenger på grillen i sommer, forårsaker ikke bare 18 prosent av den globale oppvarmingen. Det er også en bakteriebombe og medskyldig i at 100 millioner mennesker sulter". Når til og med tabloidpressen retter oppmerksomheten på hvordan vestens kjøttbaserte kosthold virker ødeleggende på miljøet, skal man våkne. Noe er i ferd med å skje.

Dyade 2008/03: Måltid for en liten klode
Produkttype
Dyade
Språk
Norsk
Pris
kr 70,00

For få år siden var innsikten forbeholdt økologer og ernæringseksperter. Og Dyade. Allerede i 1996 skrev dette tidsskriftet, i et dobbeltnummer kalt "Føde for tankene" , om hvordan et kjøttbasert kosthold bidrar til forurensning av regnskogene, økning av CO2-utslipp i atmosfæren og dermed global oppvarming.

Vi leser om Rimi-Hagen, som i et stort oppslag i Dagens Næringsliv uttaler: "Det beste vi kan gjøre for miljøet er nok å bli vegetarianere." DN spør" Men hvis alle blir vegetarianere, går vel det ut over Orkla-aksjen?" - Hagen tenker business, og svarer "Ånei, Orkla eier et selskap i India som lager ferdigprodusert vegetarmat. Vi er faktisk markedsledende i Asia på det. Vi kommer til å ekspandere i vegetarmat. Det er penger å tjene der. Al Gore er forresten vegetarianer".

Vi håper produktene også kommer til Norge. Men vi vet at det er motkrefter. Opplysningskontoret for kjøtt har 12 heltidsansatte og finansieres av en omsetningsavgift som blir innkrevd på alle landbruksvarer. (Også vegetarianere finansierer altså Opplysningskontoret for kjøtt, hver gang de kjøper et blomkålhode...) I år mottar kontoret over 60 millioner kroner fra Omsetningsrådet, som er del av Statens landbruksforvaltning. (Opplysningskontoret for brød og korn mottar til sammenligning i år 2,0 mill. kroner, og Opplysningskontoret for frukt og grønt 8,6 mill. kroner).
 To filmskapere støttet av stiftelsen Fritt Ord fikk smertelig erfare motkreftene da de forsøkte å rette kritisk søkelys mot norsk matindustri og de reklameskapte mytene om ren og naturlig norsk mat. TV2 skulle sende filmen deres, "Smaken av hund", men backet ut i siste liten. TV2 er reklamefinansiert. Man biter ikke hånden som mater en. Dyade drives utelukkende på frivillig basis. Ingen matindustri mater oss. Vi kan skrive hva vi vil. Likevel: Ser man utelukkende på ressursene, må man spørre om ikke dette blir rått parti?

Da er det godt å få støtte fra nøytral vitenskap. Verdens ledende medisinske tidsskrift heter The Lancet. I en fersk artikkel skriver The Lancet at drivhusgasser fra jordbruket forårsaker 22% av verdens utslipp av klimagasser. 80% av utslippene skyldes produksjon av kveg til kjøttindustrien. Forfatterne anbefaler derfor en målsetting om å redusere verdens kjøttforbruk fra 90 gram per dag per person, som var 2005-nivået, til 50 gram per dag. Av hensyn både til vår og klodens helse.

Det samme sier lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri: Det kreves store ressurser for å produsere kjøtt, og en endring i spisevanene kan være et viktig personlig bidrag i arbeidet med å redusere utslippene av klimagasser, sier han. Folk bør kutte ned på forbruket av kjøtt dersom de vil gjøre en innsats i kampen mot klimaendringene. Han anbefaler å begynne med én dag i uka uten kjøtt, og så kutte gradvis ned på forbruket.

Det er ikke bare verdens klima som ville gledet seg over en slik reduksjon, men også dyrene. Som en av verdens ledende moralfilosofer - professor i filosofi ved Harvard University Christine Korsgaard - uttalte på et seminar ved Universitetet i Oslo nylig: "De fleste mener at mennesker er mer verdifulle enn dyrene. Spørsmålet de sjelden stiller er: For hvem? Det er ikke opplagt at menneskene er mer verdifulle enn dyrene for dyrene." Jeg spurte henne i pausen om hun var vegetarianer. Hun bekreftet det, og svarte: "For det er jo også helt unødvendig å spise kjøtt". Perspektivet deler hun med stadig flere, deriblant med nobelprisvinner i litteratur J.M. Coetzee, som nylig har skrevet en roman om en forfatterinne som er vegetarianer og kjemper for dyrenes rettigheter: Elisabeth Costello.

Dyade er ikke et vegetartidsskrift. Men vegetarianisme er et valg som ser ut til å være i tiden, både av hensyn til miljø, og av hensyn til dyrene. Kanskje noe å tenke på? Dette Dyade inneholder i alle fall mange ulike retter - om miljø, mat, menneskers medskapninger og meditasjon. Alle har til hensikt å pirre tanken. God appetitt!

Innhold

Per Arneberg: 10-gangeren
 Verdens kjøttforbruk øker - det ødelegger miljøet vårt

Krokodillen og filosofen
 Hvordan det er å være mat

Eirik Jensen: Hvor langt bør empatien rekke?
 Medfølelsen kan bli styrende for hva vi spiser

Christopher Grøndahl: Kan den siste som forlater planeten være vennlig å skru ned termostaten?
  Historien om et dyrt og merkelig eksperiment

Rolf Brandrud: Drømmejegeren
  Møt Mikkjel Fønhus: Forfatter og eks-jeger

Eirik Jensen: Meditasjon og miljø
 En norsk meditasjonsteknikk finner gjenklang

Askeladianisme: Den norske forholdet til naturen
 Nina Witoszek i samtale med Dag Jenssen om Norske naturmytologier

Eirik Jensen: Bare mat
  Er det ubehagelig at avstanden mellom maten og dyrene minker?
 Smaken av tabu
  Dokumentaristene Are Syvertsen og Jon Martin Førland i samtale med Christopher Grøndahl om filmen som utfordret den norske middagshyggen

Søkeord: klima | vegetarianisme | co2 | miljø | kosthold

Innhold