Leder

Skrevet av Carl Henrik Grøndahl

Noe å heise flagget for?

 

I 2019 har Dyade vært skrevet og drevet i 50 år. Er det noe å heise flagget for? Dyade er en ungsau som beiter på litt andre gressganger enn de store. Samtiden ble startet i 1890, Syn og Segn og Kirke og Kultur i 1894, Vinduet i 1947. Men disse bautaene blant norske tidsskrift er holdt i drift av store forlag, som til sammen bruker millioner av kroner i året på å betale dem som skriver og driver dem. Dyade gjør ikke sånt. Ved 15-årsjubileet i 1984 mente avisene at det var imponerende å holde et idealistisk tidsskrift gående så lenge. Norske tidsskrift har alltid vært i krise, er kommet og blitt borte igjen. Dyade runder 50 i god form. Bladet tilhører ikke bautaene, er ikke helprofft, går ikke på allfarvei, og blir utgitt av idealister.

 

Idealisme er selvfølgelig lite viktig for leserne. Det som betyr noe, må være dette: Har det stått noe av betydning i Dyade i disse 50 årene? Har tidsskriftet bidratt til kulturforståelse og samfunnsdebatt?

 

Et enkelt svar er å hente fram godt kjente artikkelforfattere. Den indisk-britiske forfatteren Salman Rushdie har skrevet i Dyade. Dalai Lama har gjort det, Stein Mehren, Göran Tunström, Tor Åge Bringsværd, Tor Obrestad, Jan Myrdal, Are Holen.

 

Et annet svar er aktualitet. Samtiden sett fra et meditativt perspektiv kan gi uventet og ny innsikt. Bare ett eksempel: Dyade var først ute med et forsøk på å forstå hva som spilte seg ut i ungdomsopprøret på slutten av 1960-tallet. Artikler fra Dyade om barn og ungdom har vært brukt som underlag for eksamener i videregående skole. Med så ulike temaer som teater og cannabis har Dyade satt i gang heftige debatter. Og to små, lune poenger: En forsidefaksimile av Dyade om Bob Dylan - ”Inn og ut av lykken” (5/1979) finnes i en trykksak som var vedlagt Deluxe limited Edition av hans album Tempest (2012). I 2018 fant en krimforfatter inspirasjon og tittel til sin roman i Dyade. (”Med ansikt mot døden” 2/2012).

 

Et tredje svar er omtaler i dagspressen. Dyade «er intelligent og åpent redigert, det er «annerledes» og orienterer seg uten aggresjon på tvers av en arrogant tidsånd», skrev Aftenposten 9.12.1972. «Dyade har gjennom hele syttitallet vært en outsider i tidsskriftpressen. Som en uredd joker har det vært et viktig supplement til norsk samfunns- og kulturdebatt», mente Morgenbladet 10.12.1979.  «Så foreligger nok en stimulerende utgave av tidsskriftet Dyade, en av de mest spennende publikasjoner her på berget» skrev Adresseavisen 28.5.1985. Under overflaten? Dekning for det også: Dyade er ”et efterhvert viktig tidsskrift for den som vil følge med i den egentlige kulturdebatt, den som går i dybden og handler om grunnlagsproblemene”, skrev Aftenposten 16.5. 1979.

 

Så jo, redaksjonen tillater seg å mene at det kan være grunn til å heise flagget. Det gjør vi ved å se inn i Dyades utviklingsløp, som også er kultur- og mediehistorie. Vi deler dagspressens reaksjoner på mange av våre temanumre, og vi har bedt Dyade-skribenter sette utgivelser de har et spesielt forhold til, i perspektiv. Vi håper du gleder deg sammen med oss over Dyade som har vært og Dyade som kommer. Abonnementet - nytt eller fornyet - kan du ordne på dyade.no. :-)

 

Og festen? Vi slår oss løs. Heretter trykker vi Dyade med farger på tekstsidene.  

Abonnement på Dyade

Et abonnement på Dyade er en betydelig gave til en ubetydelig pris. Fire temanummer i året, hvert nummer en fordypning i ett spesifikt tema.

Abonnement kan kjøpes her

Abonnere fra Sverige

Abonnere fra Danmark

2021-utgivelsene

3/21: Projeksjon og fordreining

2/21: Forfattere om livet

1/21: Stillhetens kraft

Tidligere utgivelser:

4/20: Korona - slutten på den lange freden 

3/20: Hvem blir vi når vi blir syke?

2/20: The Beatles og meditasjon 50 år etter

1/20: Skammen

4/19: Under overflaten

3/19: Hukommelse

2/19: Lidenskap og vitenskap

1/19: Vesten vs. Resten 

4/18: Vårt forhold til dyr 

3/18: Yoga

2/18: Rus

1/18: Magiske speil

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Det kan du gjøre her

Facebook

Lik oss på Facebook og få oppdateringer hver gang det skjer noe.

Dyade på Facebook

Lesetips til elever i VGS

Er du nysgjerrig, ønsker å forstå mer eller trenger bakgrunnstoff til stilskriving? Emneknagger og utvalgte artikler finner du her.

Smakebiter

Skyen

Etter mitt første fordypelseskurs i Acem gjenopptok jeg tegning. De fem siste årene hadde jeg tegnet lite, og forholdt meg til tegning som en måte å illustrere idéer på.

Et rom der dørene til det ubevisste står på gløtt

Jeg har et mål, men vet ikke veien til målet. Jeg vet ikke engang hvordan målet ser ut. Jeg vet bare at jeg skal skrive noe om min erfaring som arkitekt og som mediterende, men hva teksten kommer til å handle om vet jeg ikke enda.

Det er typisk en kreativ prosess for en arkitekt, å jobbe mot et mål, med et resultat vokser frem underveis. Og prosessen er ganske lik, enten det gjelder å skrive eller å tegne hus.

Turist i et krevende land

Bilder fra en reise i Algerie

Den arabiske mannen

— mellom barken og veden

Vi har hørt mye om Midt-Østens kvinner og deres vilkår, men hvordan er det å være arabisk mann, vokse opp i en arabisk familie, leve sitt liv med kone og barn, venner og arbeidskolleger? Er de entydige vinnere i kjønnskampen, eller er det ikke så enkelt?

De har andre skikker og synsmåter enn skandinaviske menn. Kan vi allikevel forstå deres hverdag og liv?

Yoga og helse

— hva sier forskningen?

Hva gjør yoga med helsen? Ulike yogabøker presenterer ulike effekter, noen basert på rene antagelser, andre på erfaring. Det siste tiåret har vitenskapelig forskning på yoga tatt seg kraftig opp. I denne artikkelen diskuterer Erik Ekker Solberg, Halvor Eifring og Are Holen yoga-forskningens resultater.

Stillhetens bevegelser

Vi er mennesker av kjøtt og blod, og våre liv er spunnet inn i tiden. Yoga og meditasjon gir svar til noen av sinnets lengsler mot stillhet og tidløshet, men slipper aldri helt taket i kroppens, sansenes og hverdagens mylder av krav og behov. Kroppslige og mentale teknikker kan hjelpe oss å leve nær spenningsfeltet mellom det stille og det støyende.

I have nothing to say, and I am saying it

- Nøytralitet som forpliktelse

Tate Gallery for Modern Art i London har ved siden av et non-figurativt maleri slått opp dette sitatet av den nonfigurative maler Gerhard Richter: ”I have nothing to say, and I am saying it.”

Kunne han (Sarkozy) bare sett det selv!

For å illustrere aktualisering kan man bruke ikke bare historier om mediterende, men også ”felles kjente” fra politikk, næringsliv og litteratur. Det er ingen grunn til å tro at f eks Frankrikes tidligere president Nikolas Sarkozy eller Apples grunnlegger Steve Jobs ville ”holdt ut” med en mild meditasjonsmetode som Acem-meditasjon. Men de kan brukes som pedagogiske eksempler i et mer allment forsøkt på å forstå hva aktualisering er.

Meditasjon over døde kropper

Slutten på livet er tema for meditasjon i de fleste kulturer. Men den aller sterkeste påminnelse om dødens realitet er fysisk: livløse kropper, råtnende legemsdeler, hodeskaller og knokler. Man skulle kanskje tro at slikt bare fyller en med vemmelse, men fredfylt ro ser ut til å være en like vanlig reaksjon.

Med ansikt mot døden

Døden er absolutt. Den er ikke høflig. Den pakker ikke inn. Døden kommer når den kommer og tar det den tar. Den presser alvor og følelser selv på de som liker å holde denslags på avstand. Døden er brutal, men ærlig.

Feriereisen og fortellingen om deg selv

- om forskning på turisters erfaring av reisen

Svein Larsen har gjennomført en rekke studier av turister og feriereisende, blant annet med vekt på motiver for å reise, vurderinger av risiko og sammenlikning på tvers av land og kulturer.

Reise i okkupert land

"Halvor, du må våkne!" I søvne har jeg hørt den harde og intense bankingen lenge, men den har flytt sammen med bilder og fantasier i drømmene mine, og jeg har sovet ufortrødent videre. Men nå er det vår dør de dundrer løs på, etter først å ha brutt seg inn gjennom det lille og primitive, men egentlig ganske hyggelige hotellets hovedinngang og gått fra dør til dør med det samme støyende og angstvekkende budskap: "Husundersøkelse!"

Hvor opptatt er vi av sex, og hvorfor?

Det er vel kjent at unge menn kan ha lyst på sex en gang i mellom, men seksualbehovet ser ut til å gjennomsyre oss hele livet. Seksualdriften påvirker oss livet igjennom, enten vi vil det eller ikke. Dette gjør sex til en eksistensiell utfordring.

Sjekking, sex og partnervalg

- kresne kvinner og ivrige menn?

Menn vil spre genene sine til flest mulige kvinner, mens kvinner har færre sjanser og satser mer på hver mann – at han skal bli der for alltid og beskytte henne og barna. Men hvor godt stemmer dette for hvordan kvinner og menn sjekker i dag? Og er det faktisk slik at menn har mest lyst og kvinner ikke orker?

Menn uten manuskript

Guttemannen lunter inn på scenen. Ikke farlig. Bare uskikkelig.

Uregjerlige liv med vendepunkter

Hva er vår livshistorie? Det er i alle fall ikke dokumentasjon av alt som har skjedd i livene våre. Vi har ikke hjernekapasitet til å huske alt, og om vi – med støtte i moderne datalagring – kunne det, så ville det bli en uprioritert oppsamling av smått og stort som knapt ville interessere noen.