Stormen som stilnet

Skrevet av Carl Henrik Grøndahl

 «Dyade-bloggen, bloggen til gjengen bak tidsskriftet Dyade, er et forsøk på å samle tankene. Arbeidet med meditasjon kan åpne for nye perspektiver. Noen ganger går disse i en annen retning enn samtidens/medienes rådende virkelighetsbilder. Mellom utgivelsene av papirutgaven av Dyade, vil Dyade-bloggen være et sted der nye tanker testes ut. Fra et meditativt perspektiv har blogg-mediets symmetriske dialog verdi i seg selv. Målet er ikke nødvendigvis enighet eller å vinne debatten, men snarere den avklaringen av eget ståsted som en likeverdig samtale – en dyade – gir.»

 Denne meldingen dukket opp på nettet i april 2008. Dyade hev seg på bølgen. De første bloggene kom mot slutten av 1990-tallet. Opprinnelig brukt som en slags dagbok, en logg ført på nettet og kalt web-log. En kar delte det opp til we blog, og slik oppsto et nytt fenomen, et nytt substantiv og et nytt verb. I 2008 var fenomenet blitt så populært at det ble opprettet en ny blogg hvert sekund rundt omkring i verden. Blant dem Dyade-bloggen. I 2011 fantes det over 156 millioner blogger. Tre år senere, i februar 2014, var tallet 240 millioner. Den best besøkte bloggen i 2008 var drevet av den kinesiske skuespillerinnen Xu Jinglei med mer enn 50 millioner treff i året. «Vent deg ikke så mye nå i juni, men i juli vil vi fylle på med stoff, og fra august regner vi med å være i siget», sto det i invitasjonen fra Dyade. I april 2008 var det 16 treff på Dyade-bloggen.

 

ÅPENBARING

For redaksjonen bak et papir-tidsskrift er en blogg en numerisk åpenbaring, for du får umiddelbar tilbakemelding på det du skriver. Fra minutt til minutt kan du følge hvor mange som har klikket seg inn på innlegget ditt. Du får til og med kommentarer. En ny verden. I august 2008 var det 43 innlegg som tiltrakk seg over 2400 besøk på Dyade-bloggen. Så tok det av. Rekorden kom i november: 16 400 besøk. Den måneden publiserte 20 skrivere 156 innlegg, mer enn fem innlegg hver dag. Bloggen var en kommentaravis. Intens aktivitet og stor oppslutning om prosjektet i Acem-miljøet. Det mest leste innlegget denne måneden hadde tittelen «Tidens tabu», er karakteristisk for Dyade-bloggen, og blå tekst viser bloggens (men ikke tidsskriftets) muligheter til å lenke til andre kilder, som lenker tilbake:

Bildet over er gjengitt i dagbladet.no. Litt småmorsomt? Sånt som han kan skryte av noen dager etterpå? Hvordan kan avisen ellers oppgi navn og arbeidsgiver? Det ville journalistene neppe gjort, hadde de hatt følelsen av at kollegaen på bildet dreit seg ut. Har du lest den siste artikkelen i Klassekampen med avsløring av kjemisk opplevelsesindustri med årlig milliardomsetning, som skaper millioner av tragedier i arbeiderklassen på verdensbasis hvert år, drevet av rått profittjag? Du fikk den ikke med deg? Ikke så rart – artikkelen er ikke skrevet. Forklaringen finnes kanskje på bildet over. Dagbladet lager heller en sak på at øl er til å bade i og dyrker selvfølgelig vinkulturen.

Årets TV-aksjon samlet inn penger til barn ødelagt av voksnes alkoholbruk. Det påfallende var alt det som ikke ble sagt gjennom tv-kvelden.  Barnepornografi er det styggeste du kan bruke dine drifter på. Å ødelegge barn gjennom alkoholbruk er vel først og fremst en beklagelig menneskelig svakhet. Hadde barn vært utsatt for alt dette av andre årsaker enn alkoholen, ville journalistene vært der og avslørt og anklaget. Ved ulykker og mishandling kan det komme mange anklager i mediene, men aldri mot alkoholindustrien. Hvorfor ikke? Fordi ruskulturen er så selvfølgelig og så nødvendig at den aldri stiller spørsmål om seg selv? Fordi moralismen ligger så ubehagelig nær?

Er alkohol årsak til drukningsulykker, bilulykker, mishandling i hjemmet, incest, rå alkoholbruk i ung alder? Nå melder Norsk brannvernforening at man vil føye til alkohol i rubrikkene for brannårsaker.

I Nord-Europa, der genene våre for øvrig gir oss høyere toleranse for alkohol, blir alkohol en fylledrikk, fordi alkoholen knyttes til atferdsendringer. Det gjør den ikke i vinland ved Middelhavet, der vin i større grad blir sett på som en måltidsdrikk.

Dyade 3 2003 har ganske saftige synspunkter:

At rusens lyst har en destruktiv skyggeside vet vi alle. Men vi tenker ikke på den, eller vi tenker slik om den, at den ikke angår oss, men de andre – den avvikende «Balubastammen» av alkoholikere og narkomane uteliggere, som alkoholforskeren Hans Olav Fekjær kaller den. Alt tyder på at sykehuskøene i Norge ville blitt borte nokså umiddelbart uten alkoholen. Men vi tenker ikke på det. Rusens pris er en pris som utelukkende betales av misbrukeren, ikke av brukeren. Det er i det hele tankevekkende hvor totalt fraværende det kritiske blikk er på rusens område.

 

27 900 klikk

I 2008 publiserte Dyade-bloggen 594 innlegg. Året etter var tallet fordoblet, 1105, med gjennomsnittlig over 400 klikk hver dag. Bloggens mest leste innlegg ble publisert 7. august 2009: «Forstå politiets arbeid bedre – lytt til politiradio på nett», 27 990 klikk til sammen gjennom flere måneder:

 Politiradio fra Oslo, Trondheim og flere norske byer streames over internett. Det er lovlig å lytte til politiradio i Norge, men ikke lov å videreformidle den informasjonen man får (her gjelder åpenbart et unntak for journalister). Man kan lære mye av å lytte til politiets samband. Her er noen tanker:

Det er stort sett ordensavdelingen ved politikamrene som bruker sambandet til daglig. Det betyr at det er mye «brannslukking»: Fulle personer/narkomane/småtjuver/ekskjærester som lager problemer.

Sambandet gir deg et inntrykk av «pulsen» til en storby. Jeg var for eksempel ikke klar over at det ikke er uvanlig at folk fyllekjører midt på en onsdag formiddag.

 

DUGNADEN STILNEt

I motsetning til papir-tidsskriftet stilnet denne blogg-dugnaden av litt etter litt. 659 innlegg i 2010, 202 i 2011. I 2019: 26 fram til oktober. Hvorfor? Det som er en velsignelse med interaktive medier – at du kan se hvor stor interesse ditt innlegg blir møtt med – er også en forbannelse. Når oppslutningen synker så synlig, forsvinner også motivasjonen. Fram til 2011 kunne bloggene lenke til saker i de store riksavisene, og avisene lenket tilbake. I rekordmåneden november 2008 kom nesten 9000 lesere fra nettavisene VG og Dagbladet. De bidro vesentlig til at Dyade-bloggen ble et godt kjent og rost fenomen i nettjungelen: «De oppdatere ofte, bra og viser hvordan man kan bruke blogg som et nyttig verktøy for tidsskrifter» (Virvarr). «Blogg med mening i. Det skulle være flere som denne» (Pilt). 

 

THE MEDITATION BLOG

Så fant avisenes nettredaksjoner naturlig nok ut at i den beinharde konkurransen er det altfor sjenerøst å sende fra seg lesere til småblogger og annet rusk. Tilbakelenkingen tok slutt. I rekordåret 2009 var det over 142 000 klikk. I 2012 var det sunket til 37 694. I 2018: 12 776. I dag er Dyade-bloggen nærmest en enmannsblogg. Men sett i perspektiv var bloggen fingerøvelser til en livskraftig blogg som Acem opprettet i 2010: https://www.themeditationblog.com/. Ikke samme intensitet, ikke samme nyhetsjakt, men en viktig plattform for å dele et meditativt perspektiv med lesere over hele verden. 

Abonnement på Dyade

Et abonnement på Dyade er en betydelig gave til en ubetydelig pris. Fire temanummer i året, hvert nummer en fordypning i ett spesifikt tema.

Abonnement kan kjøpes her

Abonnere fra Sverige

Abonnere fra Danmark

2024-utgivelsene

1/24: Hvorfor har du forlatt meg?

Tidligere utgivelser

Her finner du hele Dyade-arkivet

Følg oss

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Dyade på Facebook