Stormen som stilnet

Skrevet av Carl Henrik Grøndahl

 «Dyade-bloggen, bloggen til gjengen bak tidsskriftet Dyade, er et forsøk på å samle tankene. Arbeidet med meditasjon kan åpne for nye perspektiver. Noen ganger går disse i en annen retning enn samtidens/medienes rådende virkelighetsbilder. Mellom utgivelsene av papirutgaven av Dyade, vil Dyade-bloggen være et sted der nye tanker testes ut. Fra et meditativt perspektiv har blogg-mediets symmetriske dialog verdi i seg selv. Målet er ikke nødvendigvis enighet eller å vinne debatten, men snarere den avklaringen av eget ståsted som en likeverdig samtale – en dyade – gir.»

 Denne meldingen dukket opp på nettet i april 2008. Dyade hev seg på bølgen. De første bloggene kom mot slutten av 1990-tallet. Opprinnelig brukt som en slags dagbok, en logg ført på nettet og kalt web-log. En kar delte det opp til we blog, og slik oppsto et nytt fenomen, et nytt substantiv og et nytt verb. I 2008 var fenomenet blitt så populært at det ble opprettet en ny blogg hvert sekund rundt omkring i verden. Blant dem Dyade-bloggen. I 2011 fantes det over 156 millioner blogger. Tre år senere, i februar 2014, var tallet 240 millioner. Den best besøkte bloggen i 2008 var drevet av den kinesiske skuespillerinnen Xu Jinglei med mer enn 50 millioner treff i året. «Vent deg ikke så mye nå i juni, men i juli vil vi fylle på med stoff, og fra august regner vi med å være i siget», sto det i invitasjonen fra Dyade. I april 2008 var det 16 treff på Dyade-bloggen.

 

ÅPENBARING

For redaksjonen bak et papir-tidsskrift er en blogg en numerisk åpenbaring, for du får umiddelbar tilbakemelding på det du skriver. Fra minutt til minutt kan du følge hvor mange som har klikket seg inn på innlegget ditt. Du får til og med kommentarer. En ny verden. I august 2008 var det 43 innlegg som tiltrakk seg over 2400 besøk på Dyade-bloggen. Så tok det av. Rekorden kom i november: 16 400 besøk. Den måneden publiserte 20 skrivere 156 innlegg, mer enn fem innlegg hver dag. Bloggen var en kommentaravis. Intens aktivitet og stor oppslutning om prosjektet i Acem-miljøet. Det mest leste innlegget denne måneden hadde tittelen «Tidens tabu», er karakteristisk for Dyade-bloggen, og blå tekst viser bloggens (men ikke tidsskriftets) muligheter til å lenke til andre kilder, som lenker tilbake:

Bildet over er gjengitt i dagbladet.no. Litt småmorsomt? Sånt som han kan skryte av noen dager etterpå? Hvordan kan avisen ellers oppgi navn og arbeidsgiver? Det ville journalistene neppe gjort, hadde de hatt følelsen av at kollegaen på bildet dreit seg ut. Har du lest den siste artikkelen i Klassekampen med avsløring av kjemisk opplevelsesindustri med årlig milliardomsetning, som skaper millioner av tragedier i arbeiderklassen på verdensbasis hvert år, drevet av rått profittjag? Du fikk den ikke med deg? Ikke så rart – artikkelen er ikke skrevet. Forklaringen finnes kanskje på bildet over. Dagbladet lager heller en sak på at øl er til å bade i og dyrker selvfølgelig vinkulturen.

Årets TV-aksjon samlet inn penger til barn ødelagt av voksnes alkoholbruk. Det påfallende var alt det som ikke ble sagt gjennom tv-kvelden.  Barnepornografi er det styggeste du kan bruke dine drifter på. Å ødelegge barn gjennom alkoholbruk er vel først og fremst en beklagelig menneskelig svakhet. Hadde barn vært utsatt for alt dette av andre årsaker enn alkoholen, ville journalistene vært der og avslørt og anklaget. Ved ulykker og mishandling kan det komme mange anklager i mediene, men aldri mot alkoholindustrien. Hvorfor ikke? Fordi ruskulturen er så selvfølgelig og så nødvendig at den aldri stiller spørsmål om seg selv? Fordi moralismen ligger så ubehagelig nær?

Er alkohol årsak til drukningsulykker, bilulykker, mishandling i hjemmet, incest, rå alkoholbruk i ung alder? Nå melder Norsk brannvernforening at man vil føye til alkohol i rubrikkene for brannårsaker.

I Nord-Europa, der genene våre for øvrig gir oss høyere toleranse for alkohol, blir alkohol en fylledrikk, fordi alkoholen knyttes til atferdsendringer. Det gjør den ikke i vinland ved Middelhavet, der vin i større grad blir sett på som en måltidsdrikk.

Dyade 3 2003 har ganske saftige synspunkter:

At rusens lyst har en destruktiv skyggeside vet vi alle. Men vi tenker ikke på den, eller vi tenker slik om den, at den ikke angår oss, men de andre – den avvikende «Balubastammen» av alkoholikere og narkomane uteliggere, som alkoholforskeren Hans Olav Fekjær kaller den. Alt tyder på at sykehuskøene i Norge ville blitt borte nokså umiddelbart uten alkoholen. Men vi tenker ikke på det. Rusens pris er en pris som utelukkende betales av misbrukeren, ikke av brukeren. Det er i det hele tankevekkende hvor totalt fraværende det kritiske blikk er på rusens område.

 

27 900 klikk

I 2008 publiserte Dyade-bloggen 594 innlegg. Året etter var tallet fordoblet, 1105, med gjennomsnittlig over 400 klikk hver dag. Bloggens mest leste innlegg ble publisert 7. august 2009: «Forstå politiets arbeid bedre – lytt til politiradio på nett», 27 990 klikk til sammen gjennom flere måneder:

 Politiradio fra Oslo, Trondheim og flere norske byer streames over internett. Det er lovlig å lytte til politiradio i Norge, men ikke lov å videreformidle den informasjonen man får (her gjelder åpenbart et unntak for journalister). Man kan lære mye av å lytte til politiets samband. Her er noen tanker:

Det er stort sett ordensavdelingen ved politikamrene som bruker sambandet til daglig. Det betyr at det er mye «brannslukking»: Fulle personer/narkomane/småtjuver/ekskjærester som lager problemer.

Sambandet gir deg et inntrykk av «pulsen» til en storby. Jeg var for eksempel ikke klar over at det ikke er uvanlig at folk fyllekjører midt på en onsdag formiddag.

 

DUGNADEN STILNEt

I motsetning til papir-tidsskriftet stilnet denne blogg-dugnaden av litt etter litt. 659 innlegg i 2010, 202 i 2011. I 2019: 26 fram til oktober. Hvorfor? Det som er en velsignelse med interaktive medier – at du kan se hvor stor interesse ditt innlegg blir møtt med – er også en forbannelse. Når oppslutningen synker så synlig, forsvinner også motivasjonen. Fram til 2011 kunne bloggene lenke til saker i de store riksavisene, og avisene lenket tilbake. I rekordmåneden november 2008 kom nesten 9000 lesere fra nettavisene VG og Dagbladet. De bidro vesentlig til at Dyade-bloggen ble et godt kjent og rost fenomen i nettjungelen: «De oppdatere ofte, bra og viser hvordan man kan bruke blogg som et nyttig verktøy for tidsskrifter» (Virvarr). «Blogg med mening i. Det skulle være flere som denne» (Pilt). 

 

THE MEDITATION BLOG

Så fant avisenes nettredaksjoner naturlig nok ut at i den beinharde konkurransen er det altfor sjenerøst å sende fra seg lesere til småblogger og annet rusk. Tilbakelenkingen tok slutt. I rekordåret 2009 var det over 142 000 klikk. I 2012 var det sunket til 37 694. I 2018: 12 776. I dag er Dyade-bloggen nærmest en enmannsblogg. Men sett i perspektiv var bloggen fingerøvelser til en livskraftig blogg som Acem opprettet i 2010: https://www.themeditationblog.com/. Ikke samme intensitet, ikke samme nyhetsjakt, men en viktig plattform for å dele et meditativt perspektiv med lesere over hele verden. 

Abonnement på Dyade

Et abonnement på Dyade er en betydelig gave til en ubetydelig pris. Fire temanummer i året, hvert nummer en fordypning i ett spesifikt tema.

Abonnement kan kjøpes her

Abonnere fra Sverige

Abonnere fra Danmark

2021-utgivelsene

3/21: Projeksjon og fordreining

2/21: Forfattere om livet

1/21: Stillhetens kraft

Tidligere utgivelser:

4/20: Korona - slutten på den lange freden 

3/20: Hvem blir vi når vi blir syke?

2/20: The Beatles og meditasjon 50 år etter

1/20: Skammen

4/19: Under overflaten

3/19: Hukommelse

2/19: Lidenskap og vitenskap

1/19: Vesten vs. Resten 

4/18: Vårt forhold til dyr 

3/18: Yoga

2/18: Rus

1/18: Magiske speil

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Det kan du gjøre her

Facebook

Lik oss på Facebook og få oppdateringer hver gang det skjer noe.

Dyade på Facebook

Lesetips til elever i VGS

Er du nysgjerrig, ønsker å forstå mer eller trenger bakgrunnstoff til stilskriving? Emneknagger og utvalgte artikler finner du her.

Smakebiter

Skyen

Etter mitt første fordypelseskurs i Acem gjenopptok jeg tegning. De fem siste årene hadde jeg tegnet lite, og forholdt meg til tegning som en måte å illustrere idéer på.

Et rom der dørene til det ubevisste står på gløtt

Jeg har et mål, men vet ikke veien til målet. Jeg vet ikke engang hvordan målet ser ut. Jeg vet bare at jeg skal skrive noe om min erfaring som arkitekt og som mediterende, men hva teksten kommer til å handle om vet jeg ikke enda.

Det er typisk en kreativ prosess for en arkitekt, å jobbe mot et mål, med et resultat vokser frem underveis. Og prosessen er ganske lik, enten det gjelder å skrive eller å tegne hus.

Turist i et krevende land

Bilder fra en reise i Algerie

Den arabiske mannen

— mellom barken og veden

Vi har hørt mye om Midt-Østens kvinner og deres vilkår, men hvordan er det å være arabisk mann, vokse opp i en arabisk familie, leve sitt liv med kone og barn, venner og arbeidskolleger? Er de entydige vinnere i kjønnskampen, eller er det ikke så enkelt?

De har andre skikker og synsmåter enn skandinaviske menn. Kan vi allikevel forstå deres hverdag og liv?

Yoga og helse

— hva sier forskningen?

Hva gjør yoga med helsen? Ulike yogabøker presenterer ulike effekter, noen basert på rene antagelser, andre på erfaring. Det siste tiåret har vitenskapelig forskning på yoga tatt seg kraftig opp. I denne artikkelen diskuterer Erik Ekker Solberg, Halvor Eifring og Are Holen yoga-forskningens resultater.

Stillhetens bevegelser

Vi er mennesker av kjøtt og blod, og våre liv er spunnet inn i tiden. Yoga og meditasjon gir svar til noen av sinnets lengsler mot stillhet og tidløshet, men slipper aldri helt taket i kroppens, sansenes og hverdagens mylder av krav og behov. Kroppslige og mentale teknikker kan hjelpe oss å leve nær spenningsfeltet mellom det stille og det støyende.

I have nothing to say, and I am saying it

- Nøytralitet som forpliktelse

Tate Gallery for Modern Art i London har ved siden av et non-figurativt maleri slått opp dette sitatet av den nonfigurative maler Gerhard Richter: ”I have nothing to say, and I am saying it.”

Kunne han (Sarkozy) bare sett det selv!

For å illustrere aktualisering kan man bruke ikke bare historier om mediterende, men også ”felles kjente” fra politikk, næringsliv og litteratur. Det er ingen grunn til å tro at f eks Frankrikes tidligere president Nikolas Sarkozy eller Apples grunnlegger Steve Jobs ville ”holdt ut” med en mild meditasjonsmetode som Acem-meditasjon. Men de kan brukes som pedagogiske eksempler i et mer allment forsøkt på å forstå hva aktualisering er.

Meditasjon over døde kropper

Slutten på livet er tema for meditasjon i de fleste kulturer. Men den aller sterkeste påminnelse om dødens realitet er fysisk: livløse kropper, råtnende legemsdeler, hodeskaller og knokler. Man skulle kanskje tro at slikt bare fyller en med vemmelse, men fredfylt ro ser ut til å være en like vanlig reaksjon.

Med ansikt mot døden

Døden er absolutt. Den er ikke høflig. Den pakker ikke inn. Døden kommer når den kommer og tar det den tar. Den presser alvor og følelser selv på de som liker å holde denslags på avstand. Døden er brutal, men ærlig.

Feriereisen og fortellingen om deg selv

- om forskning på turisters erfaring av reisen

Svein Larsen har gjennomført en rekke studier av turister og feriereisende, blant annet med vekt på motiver for å reise, vurderinger av risiko og sammenlikning på tvers av land og kulturer.

Reise i okkupert land

"Halvor, du må våkne!" I søvne har jeg hørt den harde og intense bankingen lenge, men den har flytt sammen med bilder og fantasier i drømmene mine, og jeg har sovet ufortrødent videre. Men nå er det vår dør de dundrer løs på, etter først å ha brutt seg inn gjennom det lille og primitive, men egentlig ganske hyggelige hotellets hovedinngang og gått fra dør til dør med det samme støyende og angstvekkende budskap: "Husundersøkelse!"

Hvor opptatt er vi av sex, og hvorfor?

Det er vel kjent at unge menn kan ha lyst på sex en gang i mellom, men seksualbehovet ser ut til å gjennomsyre oss hele livet. Seksualdriften påvirker oss livet igjennom, enten vi vil det eller ikke. Dette gjør sex til en eksistensiell utfordring.

Sjekking, sex og partnervalg

- kresne kvinner og ivrige menn?

Menn vil spre genene sine til flest mulige kvinner, mens kvinner har færre sjanser og satser mer på hver mann – at han skal bli der for alltid og beskytte henne og barna. Men hvor godt stemmer dette for hvordan kvinner og menn sjekker i dag? Og er det faktisk slik at menn har mest lyst og kvinner ikke orker?

Menn uten manuskript

Guttemannen lunter inn på scenen. Ikke farlig. Bare uskikkelig.

Uregjerlige liv med vendepunkter

Hva er vår livshistorie? Det er i alle fall ikke dokumentasjon av alt som har skjedd i livene våre. Vi har ikke hjernekapasitet til å huske alt, og om vi – med støtte i moderne datalagring – kunne det, så ville det bli en uprioritert oppsamling av smått og stort som knapt ville interessere noen.