Dyade 2004/04: Med såre øyne

- bokomtaler

10 personer ble spurt om å skrive om en bok som hadde opptatt dem i det siste. I dette nummeret forsøker de å dele sine tanker. Noen bøker opprører, andre fremkaller vemod eller undring. Noen ganger når man leser en god bok kjenner man ikke at man kan bli sår i øynene etter å ha lest lenge. Og noen ytterst få bøker fremkaller sårhet av andre grunner.

Produkttype
Dyade
Språk
Norsk
Pris
kr 70,00

Hvorfor bokomtaler?
 “Hva skal man med en hel ku, når man bare vil ha seg et glass melk?” Slik svarte en gammel ungkarskollega av min far når han ble spurt om han ikke snart skulle gifte seg. I dette Dyade får du mange glass melk uten å måtte kjøpe en hel ku av en bok. Her kan du også smake mektige konfektbiter fra bl. a. tre nobelprisvinnere Singer, Mahfouz og Neruda. Bladet åpner med omtale av Stalins grusomheter og avsluttes med de vemodigste, varme strofer til en søramerikansk dikter. I mellom disse to kan du dra til Danmark og oppleve forbannelsen ved å være katastrofalt normal, eller til Egypt og kjenne på arabernes håpløshet. Eller en reise til New York i etterkrigsårene med jødenes tragiske jakt på mening og lidenskap etter holocaust. I Stockholm sliter en annengenerasjons innvandrer med å finne sin plass i tilværelsen. Vi kan også dra til Kina og forsøke å forstå hvor kinesere finner sin visdom. For de som like gjerne tyr til faglitteratur, kan vi by på tre bøker med perspektiv på 1) genetisk arv, 2) sykelighet og 3) underytelse. Og min fars kollega giftet seg til slutt. Kanskje noen av disse omtalene også kan stimulere til anskaffelse av - en bok?

Hvorfor så mye elendighet?
 Er det bare elendighet i disse bøkene? Ja, selvfølgelig, kan man svare: Holocaust, Gulag, arabisk håpløshet og vestlig sykelighet. Akkurat så elendige som våre små, forvirrede, hverdagslige liv er. Nei, slett ikke, kan man også svare. Her er ingen elendighet. Bare menneskelighet. Og varme.

God lesning!

Innhold:

Carl Henrik Grøndahl:
 Gulag og glemsel
 Gunnar Sand:
 Drivende på Nilen
 Vilde Drageset:
 Da Gud så en annen vei
 Rolf Brandrud:
 En katastrofalt normal Acem-meditant
 Monika Wirkkala:
 En man utan språk är som en kamel utan puckel
 Halvor Eifring:
 Verdens korteste visdomsbok: Hjertesutraen
 Christian H. Rafn:
 Hvorfor er vi så syke?
 Eirik Jensen:
 Vår første mor og far
 Turid S. Berg-Nielsen:
 Selvtillitens fordumming
 Christopher Grøndahl:
 Bosted Jorden