Dyade 2015/01: Ensom eller tosom?

- parforholdet som eksistensiell utfordring

Hvilken forståelse gir forskning og meditativ erfaring av det moderne parforholdet?

Dyade 2015/01: Ensom eller tosom?
Produkttype
Dyade
Språk
Norsk
Pris
kr 100,00

”Kjærlighet ved første blikk er den mest utbredte øyesykdom vi har” sa Frode Thuen til salen i et fullstappet Acem Forum. Er det derfor vi skiller oss? Fordi vi var syke av kjærlighet da vi valgte – og ikke klarte å leve med konsekvensene etter at vi ble friske igjen?

Dagens yngre generasjoner har i stor grad har vokst opp med skilte foreldre. De har sett hvordan foreldrene ikke fikk til parforholdet. Det som var kjærlig og godt endte opp i krangel og fiendtlighet. Valgte de feil partner i utganspunktet? Gav de opp for lett? Hadde de ikke nok kunnskap eller redskaper til å komme seg gjennom de krevende periodene? Kan de neste generasjonene lære av foreldrenes feil? Og sist men ikke minst: Bør de det, eller er det snarere et tegn på frihet at vi kan velge å gå fra et forhold som viser seg ikke å leve opp til forventningene? Kanskje er menneskene slett ikke laget for å leve i livslange, monogame parforhold?

Hvordan vi takler parforholdet preges av vår personlige historie, den erfaring vi har fra før og av vår personlighet og temperament. Hva er det som utfordrer våre parforhold? Hvor er det tosomheten blir så vanskelig at vi heller går videre alene? Vår evne til å slippe oss nær et annet menneske ble i stor del skapt i tidlig barndom i samspillet med foreldrene. Men når vi er voksne og lever våre egne liv nytter det ikke å skylde på foreldrene. Vi må finne løsninger der vi er og i relasjon til de vi lever med nå.

Parterapeuter, psykologisk teori, sosiologer og litteraturen belyser alle våre parforhold på hver sin måte. Det er mange fasiter og ”riktige” løsninger. Så blir det opp til oss å kjenne etter og finne en måte å leve med de valg vi har tatt og de idealer og drømmer vi har. Kanskje kan dette nummeret av Dyade gi noen innspill på veien når vi retter et skrått blikk mot det forskning og meditativ erfaring gir oss i forståelsen av det moderne parforhold.

God lesning!

Innhold

Forestillinger om kjærlighet
Hva skjedde da hverdagen kom?
Vilde D. Haakensen

Kjærlighetens søte, klamme bånd
Din tilknytningsstil avgjør
Vilde D. Haakensen

Forelskelse ved første algoritme?
Nettdatingens oppside
Vilde D. Haakensen

Fri flyt av sex
Er vi naturlig monogame?
Vilde D. Haakensen

Historien om en krangel
Onsdag kveld kl 23.35

It’s all about sex
Sex i parforhold
Vilde D. Haakensen

Et lite sosialt ubehag
Enda litt tøffere å bli skilt
Turid S. Berg-Nielsen

Should I stay or should I go?
Noen ganger tar det slutt
Vilde D. Haakensen

Den forelskede hjernen
En titt under topplokket
Ane Wensberg Holte

Jämställdhet och kärlekslycka
En svensk utopi brister
Monika Wirkkala

Innhold